Волонтеризам


Драги ученици, 
ово се односи на све вас који похађате моје часове. Времена су тешка и озбиљна, па би било лепо ако би могли да дате свој допринос друштву кроз волонтерски рад. Основне одреднице тог појма имате у наставку , а ваш задатак је да размислите о томе коме би могли да помогнете ових дана и на који начин. А још би лепше било ако бисте нешто конкретно и урадили. 
Поздрав и чувајте се!



1) Министарство просвете и спорта Републике Србије, 2008.
2) Закон о волонтирању https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_volontiranju.html


Дигитални образовни материјал:  видео клип


КЉУЧНИ ПОЈМОВИ
ПОЈАМ
ПОЈАШЊЕЊЕ ПОЈМА
МОБА
Моба је давнашњи народни обичај удруживања рада и најчешћи вид међусобног помагања на селу. Реч моба долази од речи молба. Понекад наиђу хитни и неодложни послови који надилазе моћи једног дома, па се онда позивају суседи у помоћ.Домаћин куће тада сазива мобу – заједнички посао уз помоћ комшија, а ако је потребно, и целог села. Рад је бесплатан и добровољан, а домаћин је обавезан да раднике што боље угости. Обично на мобу долази млађарија, која се за време рада зближава. По завршетку рада код куће домаћина, после богате вечере, моба се понекад претварала у сеоско весеље.
Постојала је и моба из милосрђа, на коју се долазило без позива – у случају када треба помоћи некој сиромашној породици или када нека кућа остане без домаћина. У том случају домаћини нису имали обавезу да хране мобаре.
Мобом се најчешће жање жито, сакупља се сено, коси се ливада, бере се воће, комиша се кукуруз. Вид мобе су и женска прела и посела, на којима се прело, плело и везло. А све то уз песму, причу и поуку млађима – да свако покаже оно што најбоље зна и уме. Мобе су, тако, биле свеобухватни израз живота једне сеоске заједнице. (Извор:https://www.rasen.rs/2018/10/srpski-narodni-obicaj-moba/#.XdTXiFdKjIU
ОПШТА ДЕКЛАРАЦИЈА О ВОЛОНТЕРИЗМУ
Усвојена 15. јануара 2001. у Амстердаму

ВОЛОНТЕР
Лице које бесплатно обавља неку службу, најчешће неку јавну функцију; добровољац, неко ко добровољно ради без надокнаде.
ВОЛОНТЕРИЗАМ
Волонтеризам и волонтерски рад представља један од најефикаснијих облика партиципације грађана/ки у процесима развоја заједнице, афирмишући оно најплеменитије у људима – слободу, једнаке могућности, безбедност и правду за све људе. 



Коментари

Популарни постови са овог блога

Материјал за 2. разред

Материјал за 3. разред